Syksyiset joutsenet Replotissa Istumme Raippaluodossa takkatulen ääressä ja vietämme perinteistä mökki-iltaa. Sauna laitetaan kohta lämpenemään – sitä ennen voisi käydä vielä pienellä kävelyllä.

Aamupäivälle teimme Tumman kanssa parin tunnin metsälenkin ja pongasimme pari teertä, joista toinen istui puussa ja yritin sitä kuvatakin, mutta en päässyt riittävän lähelle. Noita yllä olevia joutsenia sitten kuvailin mökin terassilta. Jotenkin tuntuu, että niidenkin etelään lähtö on siirtynyt kovin myöhäiseen lämpimän syksyn vuoksi. Lämpötila on nyt nollan tienoilla, joten meri aloittaa näinä päivinä jäätymisen matalista lahdista. Iltapäivällä kävimme B:n kanssa vielä lyhyen merilenkin pikkubussella, mutta hauet olivat jo matkanneet muualle. Huomenna voi veneen nostaa kokonaan talvitelakalle. Isobusse nostetaan kaupungissa rannalle maanantaina.

Pehtoori lopettaa raporttinsa Replotin pimeydestä ja siirtyy vähäkkö niinku enempi pehtoorimaisiin hommiin.