Olavinlinna Yllä näkyvät tämän vuotisen Savonlinnan oopperajuhlien esitykset, jotka kävimme katsomassa. Mefistofele ehkä jäi vielä hiukan näiden perinteisten klassikoiden jalkoihin, mutta hyvillä mielin tyytyväisinä ja yhtä kokemusta rikkaampina sieltäkin lähdettiin. Rigoletto oli omasta mielestäni näistä ylivoimaisesti paras. Gildan roolin lauloi romanialainen Valentina Farcas. Hän sopi Rigoletton tyttären rooliin täydellisesti sekä äänensä että herkän olemuksensa ansiosta. Loistava esitys!

Eilinen Aida oli samaten erinomaisen tasokas. Myös siinä ylitse muiden nousi naispääosan esittäjä eli itse Aida, jonka roolin lauloi Adina Aaron Jenkeistä. Sekä Rigolettossa että Aidassa on suuret tenoriroolit ja vaikka ne miten äänellisesti loistokkailla laulajilla olikin miehitetty niin hieman jää kaipaamaan näiden nuorten, tyttömäisen kauniiden ja loistavien sopraanojen rinnalle niitä nuoria, salskeita ja komeita tenoreita. No kyllä varsinkin Aidan Ramades (Johan Botha) oli laulullisesti niin loistava, että ulkoiset puutteet oli helppo ohittaa. Ja itselleni oli tietenkin äärettömän hieno kokemus, että Jaakko Ryhänen oli mukana sekä Rigolettossa (Monterone) että Aidassa (Ramfis).

Nyt on kulttuurin nälkä hetkeksi tyydytetty… joskin perjantaina saamme jo kuulla Tom Nymania ja sitten heinäkuun lopulla menemme vielä toiseen kertaan Savonlinnaan katsomaan Rigolettoa. Silloin Pehtoori pääsee avecin holtittomaan rooliin.