Talvea, uusia kalaoppeja ja perinteitä kunnioittavaa suksittelua

Talvi on nyt todellinen. Rönnskärin kattaa kunnon lumipeite ja uutta lunta on satanut edelleen koko päivän. Luonto on äärettömän kaunis valkoisessa lumikuorrutuksessaan. Pikkulinnut eli tarkemmalta lajimääritykseltään tirpuuset, ovat myös antaneet meille anteeksi alkutalven laiskottelumme ja palanneet lintulaudalleen, joka tammikuussa vihdoin otettiin käyttöön. Myös tali kelpaa jo näille nirppanokille, kun tuo valkoinen huntu peittää kaikki maan luonnonantimet. Helmipöllö on iltaisin viihdyttänyt meitä muutaman viikon ajan ilmeikkäällä huhuilullaan. Ilmeisesti se asustaa jossain vanhassa telkän pöntössä ja rakentaa kovasti kotia kevään ja perheen toivossa. Talvi ja luonto näyttävät meille parhaat puolensa.

Verkoista tuli tänään yksi made ja nyt sen sitten lupaukseni mukaisesti otin ruokakalaksi. Viimeksi sain laajasti halveksuntaa, koska laskin niitä takaisin. Mutta kun en ole ennen niitä laittanut, niin kynnys vain tuntui liian korkealta. No nyt sitten verkoilta tulon jälkeen istahdin nettiin ja lueskelin perkausohjeet. Vielä lisäksi soitin talvikalastuksen oppi-isältäni Jannelta lisäinfoa mädin talteenotosta ja Susku soitti Mummalle mädin puhdistuksen mieleen palauttamiseksi. Mateen nylkeminen, perkaus ja mädin talteenotto sujuivat hämmästyttävän helposti. Mädin määrä oli kalan kokoon nähden huikea. Susku puhdisti mädin Mumman ohjeiden mukaisesti Piian avustamana. Mäti on nyt pakkasessa odottamassa herkutteluhetkeä. Itse mateesta teimme pienen alkuruokakeiton ja se oli todella herkullinen. Myös maksa otettiin erikseen talteen ja lisättiin keittoon. Teimme kalaliemen kaikkien oppien mukaisesti ruodoista ja maksakin kävi muutaman minuutin kypsymässä ja makua antamassa kalaliemessä. Voin vakuuttaa, että mateita en enää laske verkoista takaisin. Pääruokana oli muuten aamusta asti haudutettua lammasta ja possua.

Tuo otsikon kolmas asia liittyy tähän meidän “taantumaamme”, jonka ilmentymiä asumismuotomme lisäksi ovat mm. nämä perinteiset luontaistalouden muodot kuten verkkokalastus ja metsästys. Tämän viikonlopun aikana olemme palanneet juurillemme myös talviliikunnan suhteen. Alkukaudesta luistelimme juppimaisesti retkiluistimilla, sitten kävimme pariin otteeseen jäällä luisteluhiihtämässä ja nyt on sitten perinteisen hiihdon ja metsäsuksien aika. Sain naapurilta lainaksi aidot ruotsalaiset tammiset metsäsukset Ruotsin metsästysretkeä varten ja eilen toimme Seinäjoelta Vaarin vanhat Järvisen metsäsukset. Näillä on nyt parin päivän aikana retkeilty jäällä paksussa hangessa ja hauskaa on ollut. Nahkasaappaat jalkaan, lampaannahkainen räysä päähän ja eikun menoksi. Nyt on harrastusvälineitä sitten kaikkiin talven olosuhteisiin eli retkiluistimet sileälle jäälle, luistelusukset pienelle lumelle ja lumikengät tai metsäsukset syvälle lumelle.

Pienenä kuriositeettina viikonlopun tapahtumista mainittakoon vielä, että perjantai-illalla päätin pudottaa kommunikaattorin meren pohjaan, kun hain avannolta vettä saunaan. Sain ongittua puhelimen haavin ja haravan avulla ylös, mutta puhelin on auttamatta menetetty työkalu. Sim-kortti onneksi tuntui toimivan pienen uintiretken jälkeenkin. Huomenna täytyy töissä testata vielä saisiko muistikorttiin puhallettua jotain henkeä. Uusi Nokia E71 lähti tilaukseen tänään.

1 Kommentti

  1. Kirjattakoon vielä ylös, että sain myös muistikortin tiedot pelastettua ja talteen.

Kommentointi on suljettu.

© 2021 Sipinrinne.com