Pitkästä aikaa meillä on kunnon talvi. Ja se on hieno asia, vaikka alla oleva teksti kertookin lumen ja jään työllistävästä vaikutuksesta. Silti kunnon talvi lumineen ja jäineen on parempi kuin nyt aikaisemmin muutaman vuoden jatkuneet loskatalvet.

Meillä on siis ollut kunnon pakkaset ja luntakin on tullut riittävästi. Jälleen muutaman päivän jatkuneiden lumisateiden jälkeen tuli pouta ja kova pohjoistuuli, joka sai aikaan nämä tutut lumikinokset. Tuuli kerää mereltä kaiken irtolumen ja kasaa sen meidän rantaan. Meillä on se huono puoli, että se kinos tulee aina täsmälleen saunapolun päälle. Siinä on taas miehen korkuinen kinos. Saattaa jäädä kevään tehtäväksi avata tuo polku. 

Nostin avantopumppua asennusvaiheessa vähän ylöspäin, että se pitäisi paremmin avannon auki. No idea oli varmasti hyvä, mutta kovat pohjoistuulet yhdistettynä poutaan saivat aikaan, että merivesi oli alimmillaan -60 cm. Se teki pumpusta suihkulähteen, joka muurautti avannon, uimatikkaat ja ympäristön millimetri millimetrillä umpeen. Alla on muutama kuva umpeen muurautuneesta avannosta ja tikkaista. Pehtoorilla oli tänään melkoinen työmaa saada avanto auki ja tikkaat hakattua puhtaaksi muurautuneesta jäästä. Työhön tarvittiin moottorisahaa, kairaa, tuuraa, jääsahaa, lapiota ja haravaa ja pirusti sitkeyttä. Jäätaide on toki kaunista, mutta kovin montaa kertaa en moista urakkaa halua tehdä. 

No lopulta avanto oli kuitenkin taas auki ja pääsimme tänäkin viikonloppuna pulahtamaan saunasta avantoon. En tiedä minkälainen ratkaisu tuohon avannon aukipitämiseen pitäisi keksiä?