Kirjoitin jokin aika sitten noista Lidmanin kirjoista. Oman sepustukseni innoittamana tartuin toiseen vielä lukemattomaan Lidmaniin eli tuohon otsikossa mainittuun Pohjoiskalotin ihmisiä. Se on muuten tällainen pehmeäkantinen kirja vuodelta 1969. Kannessa on teksti “Ennakkolukukappale”. Eli ilmeisesti tätä painosta on toimitettu esiluettavaksi/arvosteltavaksi ennen varsinaista painosta. En ole aikaisemmin törmännyt moiseen.

Kirja ei ole ollenkaan niin mukaansatempaava kuin Lidmanin kalastustarinoihin keskittyvät teokset, joissa teksti paikoitellen on runollisen kaunista. Tässä kuvataan vähän historioitsijamaisesti (lanseeraanko uuden sanan?) erilaisia ja erikoisia paikkoja Ruotsin, Norjan tai Suomen lapissa, siinä kerrotaan Finnmarkin kveenien elämästä ja historiasta jne. mutta vielä ei ole tullut vastaan yhtään kalastustarinaa. Ja saattaapi olla ettei tulekaan. Se on sitten sen luonteinen Lidman. Kirja saattaa jäädä kesken sillä otin yöpöydälle odottamaan jo sen viimeisen lukemattoman eli Onnelliset vuodet, joka kertoo Lidmanin lapsuudesta. Saas nähdä…