13.-16.6.1996

Mukana Juha-Matti, Aulis, Jukka ja Jari. Aaro vieraili.

1. reissu ilman ensimmäistäkään mitantäyttävää kalaa. Jarilla yksi “imaisu” takkupyörteessä.

Lunta satoi lauantaina 15.6.1996 lähes koko päivän. Maa ja puut olivat ihan talvisen näköiset. Kalastajilta puuttuivat vain sukset. Laavun eteen koko tulisijan, penkkien ja pöydän päälle rakennettiin pressukatos. Pienten virittelyjen jälkeen katto toimi hienosti. Myös sunnuntaina 16.6.1996 aamulla satoi lunta. Herätys klo 07.00, leirin purku ja kotimatkalle.

* * *

9.-15.7.1996 Jukka ja Jari

Perinteinen viikko Sipinrinteessä. Kelit vaihtelevat, lähes päivittäin satoi. Vesi tosi korkealla, jopa korkeammalla kuin kesäkuussa.

9.7.1996
Perillä Sipinrinteessä n. klo 15.30, pientä sadetta ja miljoonia eläimiä. Leirin rakentelua ja klo 18.00 alkoi kalastus, joka kesti varmasti ainakin kaksi tuntia. Tämän jälkeen varovaista leirielämään totuttelua.

10.7.1996
Yläjuoksulla, keli harmaa ja välillä pientä sadetta. Jari sai Takalammen puronsuusta klo 14.30 tartutettua 2,3 kg:n taimenen ruskeaan sarvijaakkoon. Jukka huutamalla koukkaamaan. Todistajana ukko Lohjalta, joka poikansa kanssa tavattiin viikon aikana usein joella. Illallisena sisäfilepihviä ja valvosipuliperunoita. Iltapalana loimutettua taimenta valkoviinin kera.

11.7.1996
Torstaina alajuoksulle n. 6 tunnin reissu aina Koivumutkiin saakka. Ei saalista. Sadetta ja väsymystä. Illalla kävimme hätäisesti joella ja nopeasti viettämään leirielämää.

12.7.1996
Yläjuoksulla Hevonperseessä käyden. Ainut aurinkoinen päivä. Ei saalista, mutta taas väsymystä. Ilta meni kokonaan pohtien leirielämän ihanuutta.

13.7.1996
Päiväreissu yläjuoksulle. Keli taas pilvinen ja harmaa, välillä sadetta. Jari aloitti Sipinkosken niskalta. Kolmannella lyhyellä rullauksella siiman ulosottovaiheessa 2,8 kg:n taimen kiinni ja taas Sarvijaakkoon. Kala kävi niskalla hyppäämässä. Nopea jarrun kiristys ettei Taimen mene koskeen. Sen jälkeen kala veti kerran kunnolla ylävirtaan, mutta väsyi nopeasti ja saalis saatiin koukattua. Vastarannalla kaksi todistajaa ja neuvonantajaa “tuhannen päissään“.

14.7.1996
Päivällä alajuoksulla. Hanhivirta tarkemmassa pommituksessa. Ei saalista. Jukka näki isomman kalan käyvän pinnassa. Saattoi olla taimen tai iso harri.

Viimeisenä iltana päätimme keskittyä kotilampareen alueeseen. Keli pilvinen. Taimenparvi nousi Sipinlampareeseen n. klo 21.00. Ankaraa pommitusta. Ei kiinnitystä. Jukka laavulle n. 21.50. Jari sai rannalle asti yhden harrin pintaperholla (europa 12) ja karkuutti sen kaislikosta. Uutta yritystä pinnassa käyvälle harrille, joka kävi pari kertaa molauttamassa meidän puolella olevan kiven takana. Perhoa oli vaikea saada ulotettua riittävän kauas. Vastarannalla oli taas pari kaveria (Lieksasta), jotka toisilleen epäilivät että, ei se yllä, pitäisiköhän meidän mennä. Kahlaus vielä vähän syvemmälle ja siima vielä vähän pidemmälle ja jo ylsi. Kala mosautti perhoon ja tarttui vastaiskulla. Se tuli helposti muutaman metrin matkan ja jymähti sen jälkeen kiven taakse. Vavan varovaista nostamista ja siiman kiristämistä. Kala ei hievahtanutkaan. Ensimmäisen kerran epäily heräsi; onko se sittenkään harri. Huusin epäilykseni vastarannan katselijoille ja kiristin siimaa edelleen ja silloin kalaa vietiin. Se painoi hirvittävällä vauhdilla alas kosken niskalle ja sieltä 30-40 metriä takaisin ylöspäin ja siellä korkealle ilmaan. Kala oli iso taimen. Vastarannan miehet huusivat, että on se harri, taimen on tuolla ja näyttivät ylös hyppäävää taimenta. Vapa ja siima näyttivät alaspäin ja kala oli jo ylhäällä. Siimassa pitkä lenkki. Vapisevia taka-askeleita ja siiman sisäänkelausta. Tässä vaiheessa tajusin, että perhona on edelleen huolimattomasti siimaan sitaistu europa 12 ja siimana monella solmulla oleva 0.20. Kala syöksyi välillä alas ja taas uudestaan ylös ja aina syöksyn jälkeen ilmaan. Yritin huutaa Jukkaa apuun, mutta ääni ei näköjään kanna laavulle meidän rannaltamme. Sain kalan ensimmäisen kerran lähelle ja otin jo koukun esille, mutta ei toivoakaan, että sen olisi saanut koukattua. Pyysin vastarannan katselijoita huutamaan Jukkaa apuun ja nämä työtä käskettynä. Alkoi mahtava vihellys- ja huutokonsertti, jonka seurauksena Jukka teputti rantaan kumisaappaissa. Pienen neuvottelun jälkeen saappaat ja housut jäivät rannalle ja Jukka jokeen. Vastarannan miehet totesivat, että nyt tiedät mitä yhteistä on närhellä ja perhokalastajalla. Kala oli jo väsynyt. Ensimmäinen koukkaus epäonnistui, mutta toisella kala turvallisesti rannalle. Komea nousutaimen 3,3 kg. Ensimmäinen pintaperhotaimen Kuusingilta. Illan opetus No 1: jos näet parven nousevan, älä anna periksi. Illan opetus No 2: Kalan tuikista ei voi päätellä onko se harri vai taimen.

Illalla kävelin vielä rantaan ja esitin kolminkertaisen nöyrän kiitoksen Kuusingille.

15.7.1996
Herätys klo 07.00 ja kotimatkalle.

* * *

5.-8.9.1996 Leena-Mari, Juha-Matti, Päivi, Aulis, Julia, Susanna, Kaija ja Jari

Saavuimme laavulle 21.00. Emme nytkään eksyneet. Pieni hämärä oli jo aistittavissa lopputaipaleella, mutta eipä hätäpäivää. Makkaranpaistoa ja leiritulilla istuskelua.

Pe 6.9.1996
Aamulla heräsimmä klo 8.30. Soimmä maittavan aamiaisen (Tiatty miähet kokkas). KLo 10-11 kävimmä kävelemäs Kuusinkijoen reunamille. Sitte me lähärimmä kalalle 11.50. Mut Päikkä, Kaija ja Aukku meni omille retkillensä (Tiäs minne). Mut me muut kalastimma urhoollisesti Sipinlampareella. Meirän Juhku nappas Sipinniämen ennätysharjuksen (44 cm, 1 kg) (HUOMIOO! SIPINLAMPAREEN YLÄOSASTA). Joo saihan se toisenki otettavan kokoosen. Aaro tuli kans perhostelemahan. Ruokaalemahan lähärimmä eiku… tätei ny lasketa. Aarolta muutes taimen (mitä torennäköösemmin) varaasti perhon Sipinkoskenniskalta. Me söimmä sitten nakkikeittua! Noh sitte me taas lähärimmä kalastelemahan Leenu&Juhku alajuoksulle (Aaro oli menny jo ereltä). Susku, Juulia & Jari jäi viälä yläjuoksulle (S & J ensikertalaasna). Me Juhkun kaas näimmä mahtavan taimenen pohkaasevan siältä Hanhisuvannon yläosasta. OOH Mikä mahtava näky. Leenu sain ensimmääset harjukset 19.25 mut ku soli sellaanen alle kolomikymppinen. Juhkullaki siinä oli kokoaika ne sintin kokooset kimpus. No ku ne muut tuli nii on se kumma ku Suskun virvelistä joku iso möhökala katkas puolet kohosta oli se kans menua! Heti ku ne tuli niin Leenun tärppi lakkas. Juhkun kans lähärimmä ennen pimiän tulua. Loimulohta tulollansa ja Juhku-Matin saamia harjuksia. Julia rupes jo kuorsaamahan ennen ku kalat oli kunnolla loimuttuneita. Morotan jo huomista päivää et mä sitte saan rikkua kaikki kalaennätykset. Ja ny sitte eiku syämään!
© Leenukka

La 7.9.1996
Heräsimmä 9.00. Aukku kriksevänä meni jo hakkaalemahan puikkosia ja sytytti tulekset. Söimmä siinä sitte ja lähärimmä kalalle. Sipinlampareelle. Saimma sielä kalastelun ohessa irrootella Julian kalasyättiä joen pohojasta- Noh tavallisehen tapahan Juhku poimi suurimmat eväkkähät. Yksi harius otettihin mukahan. No lähärimmä Ja:n S:n ja Ju:n perähän pystykalliolle. No ei sinne asti keretty ku innokkaita flikkoja juaksi vastahan hyvä ku puheesta sai selevää, mut sen verran kuiteski et tuli äkkilähtö sinne kiipeilykoivun työ. “Jari on bongannu taimenia” Siinä sitte toinen vuorollansa kiipes oksistohon. HUAMIOOKAA et mä (L-M) sain taimenen (alle 30 cm) ja ainaski kolome kilua). Kyllä muutes siälä kouvunnokas oltihin niin kähevänä että… Juhku ja Jari jäi viälä epätoivoosesti pyyrystämähän niitä fisuja- Ruokana tonnikalaspakettoa ja siäniä- Päikkä, Kaija ja Aukku oli Kouvunmutkalla asti ihaallu maharottoman mahtavia maisemia ja samalla keräälly noita siäniä- Muutes hyvä nottei tullu loimutettua spakettia med tonfisk. L-M & Juhku lähärimmä viälä Pystykalliolle. Mun syätin nurkilla kävi maharoton kuhina. Tulihan siältä niitä alaikääsiä monelle sormelle. Flättytaikina valamisna ja Jari kähevänä lättymestarina. Täytyy kyllä ny täs myäntää et noli hyviä. Samalla täs meirän eka OHOPS tokkuluakkakaane murehtimaha läksyjä. Voi piäntä….
© Leenukka

Su 8.9.96
Taimenia unissa. Sovittu herätys klo 04.00 ja uusiksi 05.15. Aamuhuurteessa Jari ja J-M kalalle pystykalliolle ja Hanhiniskalle. Kalastusta ja suolen toimintaa, taimenten tarkkailua puusta ja vavan toisesta päästä. Ei saatu taimenia, mutta uusi näöntarkastus J-M:lle saatiin, kun ei ne taimenet puusta tahtoneet näkyä. takaisin laavulle yhdeksän aikoihin, aamupala, pakkausta ja lähtö – kiitos Kuusingille tästä opettavaisesta vuodesta 1996
(J-M)