Tagi: Laulu (sivu 1 / 2)

Mefistofele, Rigoletto, Aida

Olavinlinna Yllä näkyvät tämän vuotisen Savonlinnan oopperajuhlien esitykset, jotka kävimme katsomassa. Mefistofele ehkä jäi vielä hiukan näiden perinteisten klassikoiden jalkoihin, mutta hyvillä mielin tyytyväisinä ja yhtä kokemusta rikkaampina sieltäkin lähdettiin. Rigoletto oli omasta mielestäni näistä ylivoimaisesti paras. Gildan roolin lauloi romanialainen Valentina Farcas. Hän sopi Rigoletton tyttären rooliin täydellisesti sekä äänensä että herkän olemuksensa ansiosta. Loistava esitys!

Eilinen Aida oli samaten erinomaisen tasokas. Myös siinä ylitse muiden nousi naispääosan esittäjä eli itse Aida, jonka roolin lauloi Adina Aaron Jenkeistä. Sekä Rigolettossa että Aidassa on suuret tenoriroolit ja vaikka ne miten äänellisesti loistokkailla laulajilla olikin miehitetty niin hieman jää kaipaamaan näiden nuorten, tyttömäisen kauniiden ja loistavien sopraanojen rinnalle niitä nuoria, salskeita ja komeita tenoreita. No kyllä varsinkin Aidan Ramades (Johan Botha) oli laulullisesti niin loistava, että ulkoiset puutteet oli helppo ohittaa. Ja itselleni oli tietenkin äärettömän hieno kokemus, että Jaakko Ryhänen oli mukana sekä Rigolettossa (Monterone) että Aidassa (Ramfis).

Nyt on kulttuurin nälkä hetkeksi tyydytetty… joskin perjantaina saamme jo kuulla Tom Nymania ja sitten heinäkuun lopulla menemme vielä toiseen kertaan Savonlinnaan katsomaan Rigolettoa. Silloin Pehtoori pääsee avecin holtittomaan rooliin.

Kätkänkierros

Riekko Tänään jäimme neljästään Levinkiertäjien majaan ja päätimme lähteä Kätkänkierrokselle. Alkumatkalla törmäsimme tähän ihmisiä pelkäämättömään riekkoon. Sain temppuilla puhelimen kameran kanssa aika pitkään ja lintu ei mitenkään häiriintynyt. Eiliselle lenkille Levin ympäri tuli mittaa about 25 kilometriä ja tänään kilometrejä kertyi 21. Olemme me vain reippaita hiihtäjiä!

Eilinen konsertti by Jaakko Ryhänen oli loistava elämys. Konsertti pidettiin uudessa kongressi- ja näyttelykeskuksessa Levi Summit’ssa. Paikan rakentaminen on vielä hieman kesken, mutta se ei haitannut mitenkään loistavaa konserttia. Levi Summit on rakennettu eturinteen oikealle puolelle ja salin seinän kokoisista ikkunoista avautuu loistavat näkymät suomalaiseen kansallismaisemaan. Pallaksen kolme huippua piirtyvät taivaan rantaan auringonlaskun värittämänä. Tähän kun lisätään yhden suuren suomalaisen basson loistelias konsertti niin elämys oli täydellinen.

Ehkä tätä kurjuutta täytyy kestää vielä pari päivää.

Levinkierros

Full Image

Pakkasta on -13, aurinko paistaa ja tuulikin on rauhoittunut. Tänään päätimme keskittyä hiihtoon ja illalla Jaakko Ryhäsen konserttiin. Kyllä on taas kurjaa…

Pohjan Miehet – Joulukonsertti

Istun taas Helsingissä ja tänä iltana on Pohjan Miesten kenraaliharjoitus huomista konserttia varten. Kone on aikataulun mukaan Vaasassa klo 19.20 ja kenraali alkaa klo 18.00, joten ehkä ehdin treenaamaan encorea;) No onneksi ei ole sooloa, joten ei tarvitse niin paljoa stressata. Tuttuja laulujahan nuo kaikki jo ovat.

Konsertti on yhteiskonsertti Virolaisen MLüdike kuoron kanssa, joka on meidän ystävyyskuoromme Pärnusta. Pärnun kaupungin sivut löytyvät muuten myös Suomen kielellä. MLüdike kuoron kanssa olemme tehneet useita vierailuja puolin ja toisin vuosien varrella. Me saimme heidän kanssaan elää myös sen Viron itsenäistymisen huuman ja hurmoksen. Uskomaton kokemus! Nyt he ovat matkassa sekä mies- että poikakuoron kanssa. Konsertti on huomenna tiistaina (13.12.2005) Vaasan kirkossa klo 19.00.

Kuten huomaatte tuosta linkistä niin Pohjan Miehet on myös siirtynyt nykyaikaan… tai ainakin nettiaikaan eli olemme syksyn aikana saaneet omat sivut. Näin kuorolaisena koen niiden olevan hyvinkin palvelevat. Toki aina voi toivoa lisää infoa ja päivitystiheyttä.

JK! Sen verran vielä, että Mikahan on nyt ainakin vuoden keikalla Tallinnassa ja raportoi sivuillaan tämän päivän Virosta ja Tallinnasta ja omista kokemuksistaan siellä.

Lomakilometrit

Savonlinnan kaunista järvimaisemaa Nyt rupeaa olemaan autossa istumisen osalta kilometrit täynnä tämän loman osalta. Autoon on tullut 3500 km puolentoista viikon aikana! Olen aina pitänyt autolla ajosta, mutta tänään kun illalla ajeltiin Savonlinnasta kotiinpäin niin jo vain rupesi tympimään, ilmastoinnista huolimatta. No sen verran täytyy jaksaa, että Kuusingille yksi reissu heitetään elokuun alussa… tai ehkä Juhku ajaa… 😉

Savonlinna on upea kaupunki. Se on aikoinaan rakennettu kolmelle saarelle ja vettä on joka puolella kaupungin ympärillä. Toki Savonlinna lienee samanlainen kesäkaupunki kuin Vaasakin. Lisäksi nämä oopperajuhlat antavat sille oman leimansa heinäkuun ajaksi. Meillä oli joka tapauksessa upea retki Savonlinnaan ja Ratsumies-oopperakin oli vaikuttava elämys. Siinä ei ollut niitä klassisten oopperoiden kauniita aarioita ja sulosointuista musiikkia, mutta tunteita se herätti ja erityismaininnan ilman muuta annan Juha Uusitalolle, josta on kyllä kehittynyt loistelias basso. Me saimme hyvän briiffin oopperan taustoihin Tapani Länsiöltä, joka leipätyönään toimii lehtorina Sibelius akatemiassa. Se helpotti vaikeahkon teoksen seuraamista.

Nyt auton keula kohti länttä ja seuraavaksi voisi alkaa se aika lomasta, kun uppoutuu Replottiin pariksi viikoksi ja kilometrejä ja tunteja voi kertyä veneeseen mutta ei autoon.

Vanhemmat jutut

© 2020 Sipinrinne.com