14.6. – 18.6.00 (Jukka, Juhku, Aulis, Jari)

Vuosituhannen 1. reissu Sipinrinteeseen. Matkassa Aulis, Juhku, Jukka ja Jari. Lähdimme keskiviikkoillalla S:joelta klo 18.30 ja leirissä tulet torstai aamuna klo 03.15. Kävimme Juhkun kanssa aamukalalla ilman tapahtumia.

Torstaipäivänä Juhku sai kolme komeaa harria ja Jari ja Jukka harrin mieheen. Päivälliseksi saimme siis maukasta harrikeittoa. Iltapalana makkaraa, maissia ja ankaraa keskustelua pitkän matkanhiihtäjistä. Pienellä politiikkakeskustelulla saatiin Auliskin pysymään hereillä.

Perjantaina Aukku lähti suunnistamaan kohti Ahvenperää ja päätti jopa jäädä sinne yöksi! Muut kalastelimme päivän ja Aarokin liittyi seuraan iltapäivällä. Joitakin harreja saimme iltapalaa varten. Illaksi suunnistimme kaikki 4 pystykalliolle jota kalastelimme vuoronperään. Klo 23.30 iloinen “perhetapahtuma” kun Jarille 2,85 kg:n taimen (Luotipää Sarvijaakko). Perinteitä rikottiin pahasti, kun kalastus ei päättynytkään siihen vaan muut kävivät tekemässä vielä yhden laskun (Jukkakin!). Iltapalana paistettua harria.

Lauantaipäivänä taas Jukka ja Jari Pystykalliolle, josta Jarille 2,2 kg:n Taimen samalla luotipää Sarvijaakolla kuin eilen.

Kelit ovat olleet kosteita (vettä, räntää ja rakeita). Yöt tosi kylmiä. Nyt on lauantai-ilta klo 18.00 ja Taimensoppa kiehuu. Alkupalaksi söimme ruisleipää ja graavitaimenta kahvin kera.

Ellei Jukka kirjoita tähän jatkoksi mitään niin päätänpä raporttini täältä tähän ja aamulla kotiin. (Jari)

* * *

5.8. – 12.8.00 (Jukka, Jari)

Klo 15.45
Me tulimma tänne. Joku sikaniska oli jättänyt siideripulloja ja pakkauksen nuotion vierelle. Mitä lie kulkijoita. Nyt klo 18.30 ja kaikki on valmista ensimmäistä Pystykallion vierailua varten. Jarin kahluuhousut hajalla; oksa läpi. Saas nähdä kuinka käy!

6.8.2000 klo 00.10
Ei vuotanut, mutta eipä tullut kalaakaan. Palasimme leiriin klo 22.15. Tulet näkyy Posiolle… (Jari)

7.8.2000 klo 21.05
Omituinen päivä. Tavoistamme poiketen aloitimme vuorokauden ollen kalassa! Toivottavasti tästä ei tule tapa, vaikka olikin varsin tuottoisaa touhua – 23.55 Jari tartutti pimeässä hienon taimenen – 3,6 kg/70 cm. Olihan muuten touhua sen koukkaaminen. Aamuyöstä sitä sitten taimenta saatettiin sopiviin annospaloihin ja myös graaviksi. Myöskin saunamajuri Aaro sai kotiinviemisiä.

Iltapäivän visiitti Pystykalliolla ei tuottanut tuloksia. Jukka lähti lääkäriin korjuuttamaan perhokyynärpäätä ja Aaro Kertun luokse. Nyt juuri valmistellaan päivällistä joka sisältää valkosipuliperunat, pippuripihvin ja punaviinikastikkeen. Juomana on Viña Zary Crianza/1997 Espanja. Niin ja ruoantekoruuaksi oli ruisleipää ja Kuusingin graavitaimenta! (Jukka)

8.8.2000 klo 16.30
Herätys tapahtui omia aikojaan jo 10.30. 4 tunnin aherruksen aikana teimme puuvaraston täyteen ja rakensimme pressukatosta varten kaikki valmiiksi. Kävimme 1 h kävelylenkin Paljakan huipulla ja ihastelimme maisemia. Muutama laattakivi tuli mukana.

Teimme sopimuksen, että palaamme Sipinrinteeseen vuonna 2040 eli 40 vuoden kuluttua. Jos tarvitsemme apua niin jälkipolvet huomioitsevat, että hoitavat meidät tänne. Toki jatkamme vuosittaista käyntiä edelleenkin. Nyt suoritamme puolimatkan peseytymisen, syömme hernerokat ja klo 18.00 kalalle. (Jari)

9.8.2000 jki 04.15
Myöhästyimme pahasti – 15 min. Pystykalliolla todellinen ruuhka. Parhaimmillaan meitä oli 12 kalamiestä paikalla kyttäämässä Paanajärveläisiä. Nuotio saatiin palamaan kun porukassa oli yksi fiksu jolla oli tuohta juuri tällaisia kunnolla sateisia ilmoja varten. Kalastustakkikauppias saa varmasti kuulla kunniansa Jukalta kun takki nääs vuoti tosi pahasti.

“Vuotungin opettajan” neuvoja tarkasti kuunneltuaan Jukka sai taimenen 2,9 kg/63 cm 00.15. Hienoa – saatiin ainekset ruuantekoruokaan ja ruoka valkoviinille.

Huomenna on Villen synttärit – 4 v!

Kello on 04.45 ja Jarilla on vielä hirvittävä määrä hyviä juttuja – Hienoa! (Jukka)

Kello on 05.15 ja ei oo enää mitään sanottavaa! (Jari)

9.8.2000 klo 18.50
Taimensoppa porisee tulella. Päivällä kävimme lenkin alajuoksulla ilman isoja tapahtumia. Kaikki hyvin! (Jari)

12.8.2000 klo 7.15
Reissu tehty ja Kuusinki nähty. Loppuviikon saldoksi muutama tärppi ja imaisu. Jukalla viime yönä kala kiinni Pystykalliolla 00.30 noin minuutin ajan, mutta jumputti itsensä irti.

Toissailtainen kalakisa Jukalle 36 cm:n harjuksella.

Se on Moro! (Jari)

* * *

5.8. – 12.8.00 (Jukka, Merja, Jani, Ville, Kaija, Julia, Jari)

Saavuimme torstaina. Jukka, Merja ja pojat tulivat 7 jälkeen. (Jukka)

Jari, Julia ja Kaija kaahasivat Vaasasta melkein pysähtymättä ja taskulamppujen valossa päästiin perille klo 23.00. Ensimmäinen yö meni jutellessa ja luonneanalyysiä tehdessä. Yhteinen ymmärrys löytyi Jarin luonneanalyysille “päämäärätietoinen hyväksikäyttäjä” ja Jukka “päämäärätietoinen …”. Kaija ja Merja kaikinpuolin täydellisiä. Jari ja Jukka kunnostautuivat kerrankin nuotiolla istumisessa ja jaksoivat höpötellä aamu viiteen. Perjantai aamuna kaikkia sitten nukutti niin, että heräsimme puoli yhdentoista maissa “Kuusingin laavuhotellin” runsaalle aamiaiselle – puuroa, mustikkakeittoa, pekonia, leipää… – nami nami. Työt ei meitä naispuolisia retkeilijöitä rasita, nautiskelemme vain täydellisestä palvelusta. Perjantaina puolenpäivän aikaan saapuivat Kerttu ja Aaro mukanaan aamulla pyydystettyjä muikkuja syöntivalmiina.

Jari, Juulia, Jukka ja pojat lähtivät sitten kalaan. Ville sai heti ensimmäisenä päivänä täysmittaisen harjuksen. Muutkin saivat kalaa, mutta eivät riittävän kokoisia. Sillä välin, kun muut olivat kalassa Kerttu ja Aaro kertoilivat tarinoita Afrikan ja Venäjän reissuiltaan. Siinäpä vasta tarinankertojia, melkein tuntui siltä, että itsekkin olisi käynyt reissulla. Jari ja Jukka väsäsivät maukkaan kalakeiton ruuaksemme. Ensimmäisen päivämme Kuusingilla oli lämmin ja sateinen. Ville kömpi nukkumaan jo kahdeksan aikoihin illalla ja nukkui 13 tuntia. Kyllä uni täällä hyvin maistuu.

Toinen päivä – lauantai – alkoi normaaliin tapaan Jukan ja Jarin valmistamalla runsaalla aamupalalla. Päivä oli aurinkoinen, lämmin ja kaunis. Kello yhdentoista aikaan lähdimme koko joukko matkaan. Jukka, Jani ja Ville Sipinlampareelle kalalle ja Julia ja Jari Pystykalliolle – Julian ensimmäinen kerta perhokalastamassa. Julia sai myöskin ensimmäisen taimenen perholla, mutta se ei ollut aivan tarpeeksi iso. Jani ja Ville sai kumpikin harjuksen – illalla taidetaan saada hiillostettua harjusta.

Julialla ja Jarilla oli sähläyksen poikastakin, kun Juuli oli vähän aikaa eksyksissä – onneksi ei mitään vakavampaa. Merja ja Kaija rämpivät pitkin metsiä polkuja etsimässä, mutta suurin osa luontoretkestä vietettiin kiven päällä maailmaa parantamassa ja auringon paisteesta nauttiessa. Ruuaksi söimme papuja ja pastaa – todella herkullista. Nyt tässä odotellaan lettuja iltapalaksi, joten ei se syöminen tähän lopu.

Kaija muuten sai myös valtaisan kalansaaliin – elämänsä ensimäisen harjuksen – no harjuksen pituus oli n. 5 cm. Ruoan sulatteluksi kipaisimme Paljakan huipulla – maisemat olivat ylihienot vaikka ruskaa ei vielä ollut nimeksikään. Huomenna sitten startataan aamulla aikaisin kotia kohti.

Meillä on ollut upea loma – ensi syksynä olemme täällä taasen mikäli Jari ja Jukka jaksaa passailla. KIITOS MUKAVASTA SYYSLOMASTA MEILLE KAIKILLE! (Kaija)